Tekst

Sjakk etter døden

41psaqfnfhl__sl500_aa240_Det kongelige spill er en alvorlig og krevende disiplin som påfører oss stakkars henfalne mange nederlag og sorger. Så av og til kan det være godt å avreagere med en smule galgenhumor. Jeg håper de ærverdige lesere av Svartlamon Sjakklags nettsider tilgir meg nedenstående noe makabre spøk, som er basert på en anekdote jeg kom over i en av Edward Winters sjakkhistoriske bøker.

Vikingene meislet som kjent ut sjakkfigurer av hvalrosstenner. Men det er faktisk også blitt laget slike brikker av menneskelige levninger. I hvert fall hvis vi skal tro en notis i tidsskriftet Chess, datert 14. februar 1939: "Herr Bredwalt var lidenskapelig opptatt av sjakkspillet. Han erklærte at det etter hans død skulle lages et sett med sjakkbrikker av skjelettet hans. Dette ønsket ble også etterkommet, så herr Bredwalt kan ha gleden av å spille sjakk lenge ennå, kanskje et helt århundre eller mer."

Se dét er hva jeg kaller en helhjertet og grensesprengende innstilling til sjakken. Stå på - døden er ingen hindring! På herr Bredwalts gravstøtte burde følgende minneord ha vært hugget inn:

Jeg lever på et rutet brett:
Det spilles sjakk med mitt skjelett!
Hva gjør det vel med evig natt -
når jeg kan sette sjakk - og matt!

Kommentarer (0) Add Comment

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt
 
password
 

busy

Kontonummer SLSL

4202 45 99471