Tekst

Horrible brølere på toppnivå

Fra tid til annen sitter jeg og følger med når GM Nigel Short spiller lynsjakk på Playchess, der han har rundt 3000 (!) i rating. Det går jo fort og jeg skjønner ikke så mye, men det står ikke til å nekte at fyren er fordømt imponerende. Er det en matt eller en mulighet til materiell gevinst i luften, ser han det som regel tvert; og når han står dårligst, er han ekspert i å trenere, slik at motstanderen taper på tid eller bukker seg bort i tidsnøden. Imidlertid hender det jo at selv spillere på Shorts nivå begår de mest fantastiske tabber, og det ikke bare i lynsjakk, men også i ordinære turneringspartier med lang betenkningstid. Følgende stilling oppstod i et parti som Short (hvit) spilte mot GM Beliavsky i Linares 1992:

bviewDen gode Nigel står høyst fordelaktig med sin sentralt plasserte konge og fribonden på b5, så han burde ha gode utsikter til å vinne dette sluttspillet. Men først må han jo parere sjakken som f-bonden gir, og hvordan skal han best gjøre dét? Short valgte 58. Ke6?? - hvorpå Beliavsky ikke var sen om å si mange takk med 58... Lc8 matt! En superstormester skal selvsagt ikke overse sjakk matt i ett trekk, men likevel skjer den slags en sjelden gang. Forklaringen er kanskje at dette mattbildet må sies å være temmelig uvanlig, samt at man mot slutten av et langt parti blir sliten og derfor mindre aktpågivende enn ellers; i tillegg kan nerver og gryende tidsnød ha vært med på å fremprovosere denne tabben fra Shorts side.




En om mulig enda mer sensasjonell blunder stod selveste Vladimir Kramnik for i 2006, da han spilte en match mot dataprogrammet Deep Fritz 10:


deep_fritz_10__kram_283249cKramnik (sort) flyttet dronningen fra a7 til e3 i sitt siste trekk, og dette er blitt omtalt som "tidenes sjakktabbe" og "det dårligste trekket som noensinne er utført av en verdensmester". Deep Fritz svarte selvfølgelig med å matte på h7, noe enhver hobbyspiller også ville ha gjort etter å ha tenkt seg om i noen få sekunder. Igjen har vi å gjøre med et noe uvanlig mattbilde, men det er likevel utrolig at Kramnik ikke så dette, for han var overhodet ikke i tidsnød - han hadde faktisk halvannen time igjen på klokken da han gjorde det famøse dronningtrekket. "Veldig rart. Jeg var ikke trett. Jeg har ingen forklaring," sa han til journalistkorpset etter partiet.

En forklaring har derimot jeg: Konsentrasjonssvikt og nonchalanse kan ramme selv de dyktigste og mest intelligente blant oss; også løven må sove iblant. Stormester og sjakkspaltist Einar Gausel sa en gang dette om å tabbe seg ut i sjakk: "De store gutta gjør det ikke like ofte som de små, men alle, absolutt alle, gjør det!"

Kommentarer (1) Add Comment
62
Fallhøyde
skrevet av Birger Kvam den 10. mai. 2009

Skal huske denne neste gang jeg gjør en brøler. Kramnik sin miss er umulig å overgå siden han overser matt i ett trekk.
Dessverre for Kramnik vil nok dette vil nok bli stående som den største blunderen i sjakkens historie. Kanskje ikke det man har lyst til å bli husket for...

"Fame is but a fruit tree
So very unsound.
It can never flourish
Till its stock is in the ground.
So men of fame
Can never find a way
Till time has flown
Far from their dying day.
Forgotten while you're here
Remembered for a while
A much updated ruin
From a much outdated style."

(Nick Drake - Fruit Tree)
Rapporter
stem ned
stem opp


Stemmer: +0

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt
 
password
 

busy

Kontonummer SLSL

4202 45 99471