Tekst

Legals matt

Av Bjørn M. Moen

Sire de Legal (1702 - 1792) var nest etter Philidor Frankrikes sterkeste sjakkspiller på 1700-tallet. Han er særlig kjent for følgende elegante miniatyrparti, som ble spilt i Paris en gang rundt 1750: 

Ph
ilidor Defence, C 41


Sort skulle selvfølgelig ikke ha slått dronningen på d1; når ulykken først var skjedd, burde han ha avfunnet seg med tapet av en bonde. I sin uforlignelige sjakkbok "Spillet i mitt liv" (1968) kommenterer André Bjerke Legals lille mesterverk, og sier blant annet: "Dette miniatyrpartiet utfolder ikke bare sjakkens estetikk; det demonstrerer også dens etiske bud: Du skal sette ånden høyere enn materien. Det er sortspillerens griskhet efter materiell vinning som fører til katastrofen; han forspiser seg og sprekker. Det er hvitspillerens åndfulle offerhandling som bringer rask seier."

Nylig hadde jeg selv gleden av å sette en motstander matt nettopp på denne måten, i et lynsjakkparti jeg spilte på Free Internet Chess Server; men i mitt tilfelle fremkom mattbildet etter et annet åpningsvalg og noen flere trekk:

Danish Gambit, C 21

 


Selv om det har vært gjort utallige ganger før, er det alltid stas å få til sånt som dette. Det er slike øyeblikk som gjør at også vi vanlige hobbyspillere kan fryde oss over sjakkspillets skjønnhet. Jeg istemmer Bjerke: Ånden er bedre enn materien!
Kommentarer (0) Add Comment

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt
 
password
 

busy

Kontonummer SLSL

4202 45 99471