Tekst

Chigorin og bonden

Anekdoten om Mikhail Tal og flodhesten i sjakkspalte #12 slo så godt an blant trofaste lesere at vi kjører på med noen flere historier.

Russeren Mikhail Chigorin (1850-1907) var i sin samtid en av verdens sterkeste sjakkspillere. Han spilte to matcher om verdensmester-tittelen mot Steinitz (1889 og 1892), men tapte begge gangene.

En kald vinterdag på slutten av 1800-tallet var Chigorin på vei til en stor sjakkturnering på kontinentet. Dette var før Aeroflot (før brødrene Wright også, for den saks skyld), så den rådende måten å reise på var ved hesteskyss. Skulle man reise et stykke måtte det byttes hester underveis, og den nevnte dagen satt Chigorin på en øde skysstasjon og ventet på uthvilte eksemplarer av Equus caballus. Han var ikke sen om å få flekket reisesjakkbrettet opp av lommen, og var snart henfalt i dyp teoretisk analyse. Den lokale bonden som var innehaver av skysstasjonen får se dette, og kommer begeistret styrtende. - Jaså, de spiller sjakk? Chigorin bekrefter dette noe mutt, da han ikke hadde noe til overs for å få sine tanker forstyrret på denne måten. Bonden fortsetter så med å fortelle at han selv er ivrig sjakkspiller, og at ingen i hele distriktet er i stand til å slå ham. Han utfordrer selvsagt mesteren til et parti. Chigorin var noe motvillig, men gikk til slutt med på et parti. Det gikk ikke bedre enn at mesterspilleren var uoppmerksom og overså en matt i én. - Der ser De, triumferer bonden - jeg taper aldri et parti! Dette var drøy kost for verdens nest beste sjakkspiller, og han forlangte sporenstreks å få spille ytterligere et parti. Denne gangen ga han til og med et helt Tårn i forgave, bare for markere hva han mente om bondens spillestyrke. Denne gangen var Chigorin mer fokusert, og han vant partiet på elegant vis. Da reiser bonden seg og takker ham. - Tusen takk for at De lærte med dette nydelige trickset! Jeg har spilt sjakk i 20 år, men har har aldri vært klar over at det er slik en fordel å starte med et Tårn mindre!

Kommentarer (0) Add Comment

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt
 
password
 

busy

Kontonummer SLSL

4202 45 99471