Tekst

Klubbens Historie

Av klubbens tidlige historie er mye innhyllet i tidens tåke. Noe er ukjent, mye er glemt og noe fortrengt. Det startet med en kameratgjeng som spilte jevnlig og mye sjakk med hverandre. Interessen og engasjementet var av en slik styrke at man på midten 90-tallet (*) begynte å se konturene av at dette dreide seg om organisert aktivitet. Vi levde lenge en omflakkende tilværelse, med spillekvelder på loft og i kjellere over store deler av byen. Vi følte på det tidspunkt ingen trang til samkvem med det organiserte sjakkmiljøet, da det hele i utgangspunktet var en like mye sosial som sjakklig greie. Allikevel gled det hele mer og mer over til at vi begynte å se på oss selv som en klubb. Fire av oss dro for eksempel til Oslo en helg for å spille bykamp mot en lignende klubb. Det ble etterhvert klart at enkelte medlemmer fikk uforholdsmessig mye av belastningen med å arrangere spillekvelder i private hjem. Vi måtte derfor se oss om etter alternativer, og var så heldige å få låne et høvelig lokale på Svartlamon, hvor vi nå har slått rot. Med innflyttingen i eget lokale kom også den endelige erkjennelsen av at nå er vi en klubb.

Rundt år 2000 (*) skjedde et paradigmeskifte på to fronter; i form av organisering og ikke minst i form av dypere sjakkforståelse blant hele gjengen. En Mesterspiller begynner å komme på klubbkveldene etter flere år med forsøk på overtalelse. Ikke bare er han en av landsdelens sterkeste sjakkspillere gjennom alle tider, han viser seg også å være en dyktig organisator og en drivende begavet sjakkpedagog. For et kupp! Et sjakklig orakel med svimlende spillestyrke, og som kjenner hver krok og krik av sjakkteorien og som når som helst på døgnet produserer innsiktsfulle analyser av partiene våre. Det satte fart på både sjakkinteresse og organisatorisk tilnytning. Innen kort tid er vi innmeldt i Norges Sjakkforbund, og etter noen måneder med drilling i sluttspillteknikk på demobrettet annonseres at vi er påmeldt seriesjakken. Når jeg ransaker hukommelsen etter detaljer om hvordan dette gikk for seg, får jeg alltid først opp en assosiasjon fra militæret. Sersjanten på rekruttskolen annonserte på oppstilling en morgen "- jeg så på tavla at det arrangeres 3-mil på tirsdag, så jeg meldte dere på alle sammen". I retrospekt kan det virke som om vår deltakelse i Midt-Norgeserien ble initiert på omtrent samme måte, men det er allikevel ingen som angrer i dag. Vi var etterhvert så godt utviklet som sjakkspillere at vi overhodet ikke hadde noe å skjemmes over i vårt første møte med det etablerte sjakkmiljøet. Et miljø vi da etterhvert har blitt en naturlig del av, både som klubb og individuelt gjennom de av spillerne våre som titt og stadig deltar i GP-turneringene som arrangeres i Trondheims-omr ådet. Som klubb har vi hatt stor fremgang, og vi vant sågar 2.Divisjon i fjor. Det ga oss mer blod på tann og i år stiller vi ambisiøst med lag både i 1. og 2 divisjon. Vi merker jo at trykket i 1.divisjon er mye hardere enn vi er vant med, og de erklærte ambisjonene er i første omgang å ikke komme sist i noen av divisjonene.

Medlemmenes engasjement for klubben er sterkt. Som alle foreninger blir også vi mest lykkelige av tall med pluss foran i regnskapet, og det løser vi med dugnad og kronerulling hvor absolutt alle deltar. ALLE medlemmene spiller også på ett eller annet tidspunkt i seriesjakken. På klubbkveldene er det nær 100% oppmøte hver gang, og mange ringer eller tekster når de en sjelden gang ikke kan komme. Vi er derfor i den underlige situasjon at vi, i motsetning til foreninger flest, ikke har plass til nye medlemmer. Spillelokalet er fullt og det vi har av brett og brikker i bruk. Selv etter vår inntreden i sjakkens offentlighet er vi fortsatt en kameratgjeng like mye som en sjakklubb, og de sosiale båndene like viktige som de sjakklige.

Vi kom for å bli.

(*) Klubbens arkiv fra denne perioden består av fragmenterte data, dypt begravet og vanskelig tilgjengelig inne i enkeltmedlemmenes hippocampus, så eksakte hendelsesforløp, datoer, årstall og klokkeslett er ikke alltid rekonstruerbare.

Kommentarer (0) Add Comment

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt
 
password
 

busy

Kontonummer SLSL

4202 45 99471