Tekst

David Hjelle - problemist og spaltist

David Hjelle (1903-1978) fra Volda var en drivende dyktig sjakkspaltist, og redigerte sjakkspaltene i både Nynorsk Vekeblad og Dag og Tid i 10 år. Han debuterte med en 2-trekker i Norsk Schakblad i 1925, og utviklet seg til å bli en av de mest produktive norske problemkomponister gjennom tidene. Mer enn 1000 komposisjoner innen alle problemgenre har han på samvittigheten, og av disse har rundt 200 mottatt utmerkelser. Utga i 1970 en samling av egne problemer i boken Sjakkproblem - Herbarium 1930-1970. Hjelle mottok i sin tid Kongens Fortjenestemedalje i sølv for sin innsats for norsk problemsjakk!

Hans innsats på problemsjakkens område kommer vi sterkere tilbake til. Her skal vi se et eksempel på hans skrivekunst som sjakkspaltist. Det er sakset fra Nynorsk Vekeblad 21.desember 1946.

 

Det var eingong ein -gut som ville ut i den vide verd og søkje seg tenest. Han var ein sprek kar. Halling- og -kasta hans gjekk det gjetord av. Med skreppa på ryggen og nye -sko på beina la han iveg. Då han hadde traska i sju lange og sju breide kom han til eit drusteleg hus med fleire på. Det var s-garden. Guten svinta inn på tunet med det sama kom ut. Ho bar sin finaste stas, og det skein i sølv- og gull-brokader. Han helsa og bar fram erendet sitt. Dei gjekk så inn. Det første spurde om var: "Kan du spele sjakk?". "Ikkje fritt", svarte guten. "Hent brett og brikker", baud så det runga i salane. "Trengst ikkje", sa guten, og dro opp av skreppa si brikker og brett. "Kvar har du fått tak i så fine saker?" spurde . "Svarva og spikka sjølv", svarte guten. "Kan du greie denne her", sa , "så skal du få dotter mi og halve -riket attpå".

Kva slags lureri er no dette, tenkte guten, sidan prisen er så stor. "Høyr no her", sa . "Korleis kan kvit sette matt i mindre enn 2 drag?" Guten greide det, han. Men så skal vi en passent fortelje at guten var sjølvaste Oskeladden og.

Klikk her for å se løsningen

(tenk deg godt om først!!!)

Kommentarer (0) Add Comment

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt
 
password
 

busy

Kontonummer SLSL

4202 45 99471