Tekst

Sjakkfilateli

Sjakkspillere blir vel jevnt over betraktet som ganske nerdete. Frimerkesamlere har vel til tider også fått merke nerdestempelet. Man kan jo undres på hva man får hvis man foretar et genetisk ekesperiment og lager en krysning mellom en sjakkspiller og en frimerkesamler? En Supernerd? En Monsternerd? Det skal vi se nærmere på i denne artikkelen - velkommen til sjakkfilateliens verden!

To tidlige eksempler: Til venstre Det første sjakkfrimerket som ble utgitt, Bulgaria 1947.

 

Til høyre et finsk merke fra 1952 utgitt i forbindelse med den 10de Sjakkolympiaden .

Når du løser kryssord vil filateli og frimerkesamling være synonymer. I realiteten vil en filatelist bli passe fornærmet hvis du kaller ham frimerkesamler. Sistnevnte vil være opptatt av de små papirlappene etter rent estetiske kriterier, og bygger gjerne opp en motivsamling rundt et tema. Filatelisten er mer hardcore og bryr seg mer om ting som hva slags papir merkene er trykket på, hvilken trykketeknikk som er brukt, om 2-rings stempel er vanligere en 3-rings, merkenes posthistoriske betydning etc etc. Filatelisten ser gjerne litt skjevt på den jevne motivsamleren. Dette kommer av at motivmerkene ofte er produsert direkte for samlermarkedet og sjelden har noen postal funksjon i seg selv. Mange stillehavsøyer og mikrostater har flere frimerkeutgivelser på et år enn det de har innbyggere, og merkene er i hovedsak produsert for å gi et lite bidrag til statskassen.

Heldigvis finnes det mange flere frimerkesamlere enn filatelister, så for oss som ikke er fullt så jålete vil en motivsamling allikevel gi stor glede. For en sjakkspiller er det naturlig å trekkes mot sjakk også som tema for en slik samling. Den uinnvidde tror kanskje at en samling sjakkfrimerker ikke blir rare greiene, men må da tro om igjen. Det er utgitt mange, mange tusen frimerker med sjakkmotiv, og det er stor variasjon. Sjakkmerker er ikke spesielt vanskelige å få tak i, og finnes i alle prisklasser. For eksempel har sjakkbutikken.no en startpakke med 50 sjakkfrimerker til 95,- kroner, mens Skanfil har en pakke med 50 sjakkmerker til 39,- kroner. Ikke all verden for å teste en artig hobby. Ellers er det til enhver tid flere hundre sjakkfilatelistiske objekter til salgs på eBay. Innimellom slenger det noen innom QXL også.

Noen eksempler på sjakkfrimerker:

Det finnes til og med sjakkfrimerker som ikke er trykt på papir, men er utstanset og relieffert på gull- og sølvfolie! Disse er det vanskelig å vise gode bilder av da de er metalliske og for reflektive til at det går an å scanne dem skikkelig. Her er eksempler på et sølv- og et gull-merke med bilder av blant andre Karpov:

I tllegg til enkeltmerker finnes det også en god del såkalte miniatyrark. Noen eksempler nedenfor, klikk på bildene for største versjon.

 

Og skulle man ha lyst til å drive denne hobbyen lengre enn til bare merkene så ligger det et enormt samleområde i såkalte filatelistiske konvolutter med sjakkrelasjon. Disse finnes det ti-tusenvis forskjellige av. Det kan dreie seg om klassiske førstedagsbrev med sjakkfrimerker, eller det kan dreie seg om konvolutter med ulike sjakkstempel - ofte utgitt i forbindelse med store turneringer. I Øst-Europa har man drevet med det i stor skala siden 1950-tallet. Her er det også mulighet for å kombinere flere hobbyer; er man autograf-interessert finnes det mange konvolutter signert av kjente spillere.

Et par eksempler på sjakkfilatelistiske konvolutter fra min egen samling. Til venstre en konvolutt fra VM på Island i 1972, til høyre fra junior-VM i Skien i 1979 signert av turneringsvinner Yasser Seirawan.

Noen flotte eksempler på Førstedagsbrev.

Avslutningsvis: det finnes et dedikert tidsskrift som omhandler sjakkfrimerker, Chesstamp Review, som utkommer 4 ganger i året. Chesstamp Review har ingen hjemmeside, men du finner en kontaktadresse ved å google "Chess on Stamps Study Unit" som er en undergruppe av "American Topical Association". I tillegg finnes egne kataloger og en mengde flotte internettsider som omhandler sjakkfrimerker. Google hjelper deg på vei.

 

Kommentarer (0) Add Comment

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt
 
password
 

busy

Kontonummer SLSL

4202 45 99471