Tekst

Sjakkspillende søstre


Judit, Susan og Sofia Polgar er utvilsomt de mest kjente - men allerede for et halvt årtusen siden fantes det sjakkspillende søstre, noe som er dokumentert i et enestående kunstverk fra renessansen.

Hvis jeg sier italiensk renessansemaleri, vil nok mange først og fremst tenke på giganter som Botticelli, Michelangelo og Rafael, for ikke å nevne Leonardo da Vinci. Men denne gullalderen i Italias kunsthistorie er ufattelig rik og variert, og langt flere enn disse fire skapte fantastiske ting med sin pensel. For eksempel en dame ved navn Sofonisba Anguissola (ca. 1532 - ca. 1625), som særlig er kjent for sine portretter av spanske kongelige og andre høytstående personer. Sofonisba var datter av en adelsmann, og hun fikk en solid skolering i latin, musikk og tegning. Det ble tidlig klart at hun hadde et kunstnerisk talent helt utenom det vanlige; etter hvert ble hun beæret med oppdrag fra selveste paven, og i ti år var hun hoffmaler hos Filip II i Madrid. Selv om hun er adskillig mindre berømt enn visse av sine mannlige kolleger, blir hun regnet som en av senrenessansens betydeligste kunstnere.

Et av Sofonisba Anguissolas fineste og mest sjarmerende bilder bærer tittelen "Et sjakkparti" (1555). Det forestiller kunstnerens tre yngre søstre ved et sjakkbrett; i bakgrunnen står den gamle barnepiken deres og følger interessert med på spillet. Scenen utspiller seg utendørs, kanskje i parken ved godset de bodde på. 1500-tallet er vel ikke akkurat et århundre man forbinder med kvinnefrigjøring; men det er ingenting forknytt eller kuet i holdningen til noen av disse jentene/kvinnene, snarere virker de selvbevisste, muntre og avspente. Et snedig poeng er at alle personene kikker i forskjellige retninger, noe som er med på å gi tablået en livlig og dagligdags atmosfære. (Det eneste man fra et rent sjakklig synspunkt kan beklage, er at den eldste søsteren holder hånden sin over en del av brettet, slik at man ikke ser stillingen.) Jeg for min part er ingen kunstekspert, men det er lett å se at Anguissolas bilde er preget av frapperende teknisk dyktighet og stor uttrykkskraft. Den polske sjakkhistorikeren Jerzy Gizycki har sagt det slik: "Dette er formodentlig et av de vakreste sjakkmalerier som noensinne er laget."

sjakk-sisters-stor

Kommentarer (0) Add Comment

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt
 
password
 

busy

Kontonummer SLSL

4202 45 99471