Tekst

Fra serien "Jan-Olavs 3001 mest fantastiske bommerter"

Det er etterhvert klart at boken "Jan-Olavs 3001 mest fantastiske sjakk-kombinasjoner" av innholdstekniske årsaker aldri kommer til å bli utgitt. Heller ikke de planlagte oppfølgerne "2001 fantastiske mattangrep" og "1001 utrolige Dronningoffer" ser ut til noen gang å forlate trykkeriene i store opplag. Så for å få utløp for skrivekløen tenkte jeg å satse på en karriere som sjakkspaltist. Det har jeg vel egentlig alltid ønsket å bli siden jeg var veldig liten. En god plan, bortsett fra at riksmediene ikke står i kø for å headhunte en 1121-spiller til sin spalte. Det er selvsagt mer imponerende når det står "GM" med store funklende bokstaver foran navnet, enn når det står "kl.4" etter det. Men dette er internett, og jeg kan skrive så mange sjakkspalter jeg bare vil, æda-bæda. Lenge leve ytringsfriheten - den var en skikkelig god idé!

Etter å ha vært land og strand rundt og fått spilt et tre-sifret antall turneringspartier i klasse 4, har jeg samlet et godt knippe empiriske data til min forskning rundt hvordan man taper sjakkpartier. Selv om det på dette nivået også spilles svært mye god sjakk, er det symptomatisk at mange partier avgjøres på merkelige og tanketomme feiltrekk. Vi kan prøve å fortrenge dem så godt vi kan, eller vi kan erkjenne at de hjernedøde trekkene er en del av hverdagen i klasse 4 de også. Ingen grunn til å forstille seg, et blikk på ratingen avslører det allikevel for de innvidde. Det er det denne serien handler om. Jeg tenker å trekke frem i lyset de mest håpløse sjakktrekkene jeg har gjort, og så får vi heller prøve å lære noe av dem. Og om vi ikke lærer noe, så kan vi ihvertfall le av dem. Jeg kan ikke love noe om hverken frekvens eller regularitet, men jeg kan love at det er nok materiale å ta av!

 

Første Bommert:

Av og til er ikke feilen det trekket du gjorde, men det trekket du ikke gjorde - som i det påfølgende tilfellet. Posisjonen er fra en klubbturnering i lyn, jeg spiller sort og i diagramstillingen har Birger Kvam nettopp spilt Dxc6+??. Jeg ser og jeg ser, men ser bare ...Sd7 som dekker sjakken i første omgang, med påfølgende Dxd7 matt. Så jeg rekker hånden og gir meg. Gjett om Birger ble overrasket! Skulle tro at ...bxc6 fortjente et par utropstegn :-) Fritz, Hiarcs, Shredder og Rybka samt Najdorfs gjenferd er alle i full konsensus om at bxc6 sannsynligvis er det beste trekket.
Kommentarer (0) Add Comment

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt
 
password
 

busy

Kontonummer SLSL

4202 45 99471