Tekst

De 3 Store

Klassisk norsk litteratur har sine 4 store. Hva med sjakkuniverset? Hvem er de største skribentene der? Mens juryen stemmer over fjerdemann skal vi se på de tre aller største - ingen over, ingen ved siden.

Jan Hein Donner (1927-1988): nederlandsk mester 1954, 1957 og 1958, GM fra 1959. Han var en av de sterkeste hollandske spillerne en årrekke, men har også satt spor etter seg som sjakkskribent. Han skrev over 1000 spalter, artikler og essays om sjakk mellom 1950 og 1998. Fra 1955 var han godt etablert som skribent, men fra 1971 tok det virkelig av. Da begynte han som bidragsyter til Schaakbulletin, et tidsskrift startet i 1968 av nytenkende unge spillere som var kraftig lei av både det nederlandske sjakkforbundet og det offisielle medlemsbladet. Opplagstallene til SB eksploderte, og bare steg hvert eneste av de 16 årene Donner var der. Mange av de beste artiklene hans er fra denne perioden.

Han var meget frittalende og tok gjerne de kontroversielle standpunktene. Han gikk ikke av veien for saftige personkarakteristikker, og alle av betydning i det nederlandske sjakkmiljøet ble på ett eller annet tidspunkt fornærmet på det groveste. Med ett unntak; Max Euwe som han hadde en enorm respekt for. Det går tydelige forbindelser til den uttrykksformen mange sjakkforfattere hadde i tiden før første verdenskrig. Hvis man for eksempel leser polemikken mellom Nimzowich og Tarrasch så er språkbruken så frisk at sett med dagens øyne ville en sak om ærekrenkelse vært på trappene før du fikk sagt zugzwang. Tørr humor og ironi er også et varemerke for Donner.

Av sakene hvor han virkelig laget bølger kan nevnes hans syn på kvinner generelt og kvinnelige sjakkspillere spesielt. Donner var soleklar på at kvinner ikke kan spille sjakk, og årsaken var for ham intet mysterium: sjakk er bare en av mange ting kvinner ikke kan. Dette skriver han om saken i Het Parool 31.aug 1972: "The difference between the sexes in chess is remarkably big, but in my opinion no bigger than in any other cultural activity. Women can not play chess, like they can not paint, nor write literature, nor compose music, nor be a philosopher. In fact, there is nothing thought or done by a woman, that is worth noticing. So chess is not to blame. But what is? First of all a woman is far more stupid than a man. And, a woman is not at all capable to amuse herself.". Politisk korrekthet opptok Donner fint lite.

Et annet av tidens tema som opptok ham var Vietnam-krigen, og han trampet virkelig med begge bein i klaveret etter en sjakkturnering i Venezia i 1967. Han vant turneringen med 11 av 13, og førstepremien var en gull-gondol innsatt med 12 edelstener. Da han ble intervjuet av nederlandsk fjernsyn like før premieutdelingen uttalte han om premien: "I donate it to the Medical Committee Viet Nam. They will buy medicine for it, but I don't mind if it is a machine gun, because the Americans have to be kicked out of Viet Nam!". Stor skandale. Han fikk sparken på dagen fra jobben som sjakkspaltist i Elseviers Weekblad, og premien fikk han aldri... Det klinger noen assosiasjoner til Bobby Fischers 11.september-intervju på fillipinsk radio.

Enhver sjakkinteressert bør ha boken The King: Chess Pieces i bokhyllen. Den inneholder ca 200 av artiklene hans, og representerer et bredt utvalg skrivererier. Den kom i paperback i 2006, og du får kjøpt den her for latterlige 240,- kronasjer.

 

Tim Krabbe (1943-): også fra Nederland. Journalist og romanforfatter. Har respektable 2274 i FIDE-rating. Spiller lite sjakk nå om dagen, men skriver desto mer. Driver den fantastiske web-siden Chess Curiosities med seksjonen Open Chess Diary som nå er oppe i 354 artikler. En utrolig samling sjakk-merkverdigheter - velskrevet, og med et unikt blikk for det aparte og spesielle i sjakk. Disse sidene bør ha æresplass i favorittmenyen til alle sjakkspillere. Kuriøse sjakkproblemer er et eksempel på gjengangere i spaltene hans. En av Krabbes prestasjoner er at han i 1972 selv komponerte et sjakkproblem som førte til at FIDE endret sjakkreglene:

Vinstlinjen i diagrammet er: 1.e7 Kxf3 2.e8=T! Kg2 3.O-O-O-O! # matt. Hvit rokerer altså ved å flytte Kongen til e3 og det underpromoterte Tårnet til e2. Helt lovlig etter datidens regler. FIDE endret etter dette reglene, som i dag lyder at du bare kan rokere med urørte Tårn på samme rad.

 

 

Edward Winter (-): britisk journalist og sjakk-forfatter bosatt i Sveits. Har forfattet spalten Chess Notes siden 1982, og antallet "notes" er nå oppe i over 5000 (!). Har utgitt en rekke bøker som er kompilasjoner fra denne spalten. Spaltene varier i lengde fra 2 linjer til flerfoldige sider. Spalte 1-1933 ble utgitt som eget tidsskrift mellom 1982 og 1989. Spalte 1934-2187 ble syndikalisert til aviser og tidsskrifter verden over mellom 1993 og 1998. Spalte 2188-2486 ble publisert i New in Chess mellom 1998 og 2001. Spalte 2487-3414 ble publisert av Chess Cafe mellom 2001 og 2003. Siden 2004 har spalten blitt publisert på internett av Chess History Center, og alle spaltene fra 3415 til 5133 kan leses i arkivet der.

Winter er mer akademisk enn de to før nevnte forfatterne, men det gjør ham ikke mindre lesbar. Det går mer på at han er utrolig nøye med kildene, og han har tydeligvis tilgang til en enorm mengde kildemateriale. Temaene han skriver om dekker et enormt spekter, fra "Sjakk og Jøder" til "Sjakk og Shakespeare". Mye er sjakkhistorisk relatert, og det er utrolig hva han klarer å grave frem.

Kommentarer (0) Add Comment

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt
 
password
 

busy

Kontonummer SLSL

4202 45 99471