Tekst

Hvordan se live-partier på internett

VM i Mexico starter i disse dager, og fjernsynskanalene rydder vel neppe sendeflaten for å bringe oss denne begivenheten på nært hold, så sjakkentusiaster flokkes igjen rundt datamaskinen for å følge spenningen via internett. Dette kan bli en prøvelse når live-overføringene i 3 av 4 turneringer ender opp i et kaos av datatrøbbel og serverproblemer. Når selv prestisjeturneringer med $1 mill i premiefond presterer ikke-fungerende IT-løsninger kan man begynne å lure. Den beste løsningen blir da som regel å se matchene på en av ICS'ene FICS, ICC eller Playchess. De to sistnevnte koster penger, eventuelt fyller maskinen din med spyware hvis du tegner prøvemedlemskap (Blitzin fra ICC er smekkfull av spyware som du ikke vil ha på maskinen din). Den beste og enkleste løsningen er derfor FICS (Free Internet Chess Server). Det er gratis og du trenger ikke en gang registrere deg for å se på overføringene. Det eneste du trenger er å installere en såkalt klient. Det er et lite program som gir deg det grafiske grensesnittet mot serveren, dvs i klartekst at det gjør at du ser brikker på skjermen. Det er mange klienter å velge mellom. De to mest populære er Babaschess som har et virkelig flott grafisk grensesnitt med et vell av funksjoner, og WinBoard som har vært referanseklienten siden internett ble oppfunnet og er den nerder foretrekker. Pga egenskaper jeg kommer tilbake til vil vi bruke WinBoard i denne artikkelen. X-Board er det samme programmet, men for Unix/Linux.

Før vi går videre gjør du altså følgende: last ned WinBoard for Windows, eller X-Board for Linux/Unix. Installer deretter programmet.

Når programmet er installert: gå på startmenyen og velg Chess Server - freechess-org slik som markert på bildet.

 

Når du åpner programmet som vist ovenfor vil det på magisk vis åpne seg to vinduer på skjermen. Det ene vinduet vil du dra kjensel på, det er sjakkbrettet. Det andre vinduet er det såkalte konsollet. Det er delt i to, et felt øverst med informasjon fra serveren og en linje nederst hvor du skriver inn kommandoer til serveren. Før vi får sett på noe som helst må vi logge inn. Hvis du ikke har konto fra før: klikk du på kommandolinjen og skriv guest, trykk deretter enter. Gratulerer, du er nå innlogget!

Neste punkt er å lokalisere de partiene du vil se på. Det gjør du enkelt ved å skrive (eller lime inn) følgende kommando i kommandolinjen (fulgt av et trykk på enter-tasten): xtell relay listgames. Du får da opp en liste over de partiene som overføres i øyeblikket. Hvis jeg gjør det på min maskin akkurat nå får jeg opp følgende på konsollet (fargene vil være annerledes på din skjerm, de kan endres):

Tallet helt til venstre angir bordnummeret. For å observe for eksempel partiet mellom Akopian og Timman på bord nummer 217 skriver du følgende på kommandolinjen (fulgt av enter): obs 217 og vips så dukker partiet opp på sjakkbrettet.

Du kan følge flere partier parallellt. Da må du i utgangspunktet sitte og veksle mellom brettene, men her kommer poenget med å bruke WinBoard som klient. Du kan nemlig starte flere WinBoard'er på en gang! Gjenta prosedyren over for hver WinBoard du åpner, og logg inn som guest hver gang. Når du har valgt bord kan du minimere konsollet, det trenger du ikke mer (bare minimer, ikke steng!). Du sitter da igjen med bare brettene for alle de bordene du vil følge med på. Har du en stor skjerm kan du få inn 6 brett samtidig uten at skjermbildet blir for knølete. Klikk på bildet nedenfor for å se hvordan skjermen min ser ut akkurat nå. Det er sluttstillingen i de fire VM-partiene pluss et par Carlsen-partier for illustrasjonens skyld.

Mer trenger du ikke for å se live-sjakk problemfritt! FICS har satset kraftig på live-overføringer det siste året, og alle de store turneringene overføres. I skrivende stund overføres for eksempel partier fra både EM for Ungdom i Kroatia og Czech Coal Carlsbad (med bl.a. Timman, Korchnoi og Shirov. Det russiske nasjonale mesterskapet pågår i disse dager og overføres også. Så nå er det bare å glemme trege servere og ufremkommelige turnerings-hjemmesider på mystiske språk. FICS og WinBoard er alt du trenger.

Tips for å forenkle innloggingsprosessen: last ned denne filen, og legg den i mappen "c:\programfiler\WinBoard" (eller der du installerte programmet hvis du ikke brukte standardbanen eller bruker windows på et annet språk). Filen er et påloggings-script jeg har laget som gjør at du logger på som guest automatisk når du starter WinBoard. Vil du virkelig ha effektiv tilgang kan du legge en snarvei til freechess på hurtigstart-menyen også. For å se for eksempel VM-finalen er det da bare å trykke på knappen 4 ganger for åpne 4 WinBoard'er ferdig innlogget! I tillegg slår scriptet av pratekanaler og forskjellige serverannonseringer som ellers fyller konsollet med en meningsløs mengde informasjon hvis du bare skal se på partier. Du kan forsatt se praten blant de som observerer partiet, men du kan skru av den også med kommandoen set kib 0.

Lagre partiene som .pgn: du kan gjøre dette fra fil-menyen, eller du kan sette opp programmet til å gjøre det automatisk slik: velg menyvalg Options> Save Game... og bestem hvor filen skal lagres, samt kryss av for Save games automatically. Alle partier du spiller, ser på eller eksaminerer vil da lagres i denne filen fortløpende.

Tips 2: hvis du synes det blir masete å skrive xtell relay listgames mange ganger kan du lage et serveralias for denne kommandoen. Skriv for eksempel alias live xtell relay listgames og du slipper unna med å skrive bare live istedet.

 

PS! Hvis du ikke sender kommandoer til serveren minst en gang i timen vil den koble ut den forbindelsen. Da må du logge inn det bordet på nytt igjen, eller du kan skrive en aller annen tilfeldig kommando på linjen nederst i konsollet. For eksempel kommandoen us som viser påloggings-statistikk. Det trenger ikke være en gyldig kommando engang, bare skriv noe (ikke spesialtegn) og trykk enter. Du kan også bla i partiet for å holde forbindelsen i gang.

 

Kommentarer (0) Add Comment

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt
 
password
 

busy

Kontonummer SLSL

4202 45 99471